Course manager Stefan Borg informerar om gräs och våra greener

Publicerat: 2024-09-04 - 11:45 - Skrivet av Calle Thelin

Gräset är den viktigaste delen på en golfbana och påverkas starkt av vädret och slitaget när vi spelar. Här informerar vår Course manager Stefan Borg om våra grässorter på vår golfbana och vad banpersonlen gör för att vi ska ha bra greener att spela på.

- När banan byggdes 1990 – 1991, så sådde man rödven och rödsvingel på greenerna och på fairways. Efter hand så kom grässorten vitgröe in på greener och fairways. Vitgröe är den vanligast förekommande gräsarten på svenska golfbanor och är som ett ogräs och är bara ettårig. Utmaningen med vitgröe är att den har dålig förmåga att hantera stress som torka, kyla, is och sjukdomar. Den har också korta rötter och blir då extra känslig för sjukdomar. De ljusa partierna på våra greener är vitgröe, berättar Stefan.

- Vi har i sommar inte haft den tillväxten på våra greener som vi har önskat. Det har varit lite nederbörd och många spelade rundor. Det stressar gräset och det har lett till att vi har fått in en sjukdom på våra greener. Den kallas för ”dollarspot” och är en svampsjukdom som ger ljusa fläckar på greener och fairways.

- Vi har nu startat arbetet med att stödså greenerna med krypven och vi har också luftat alla greenerna två gånger och nu håller vi på att dressa dem. Det torra vädret har också påverkat växtligheten. Vi kör för fullt med vår bevattning men för att gräset ska få en riktig bra tillväxt så krävs det regn.

– Vi fem som jobbar med golfbanan jobbar för fullt med våra greener och den här veckan har vi fått hjälp av ”Tisdagsgänget, som också har jobbat med greenerna. De har varit ute och sått i gräs i fläckarna på greenerna. De gör som vanligt ett mycket stort arbete för klubben. Med hjälp av värmen och bevattningen hoppas vi på en snabb etablering av gräset.

- Jag hoppas att ni får många fina rundor på golfbanan nu under hösten. Tänk på att ni kan hjälpa till med att se till att vi har bra greener att putta på genom att alltid laga era nedslagsmärken och även andras, avslutar vår Course manager med att säga.

 

Vid pennan (som vanligt)
Ulf Rödholm